Ledger Nano X áttekintés és összehasonlítás


A Ledger Nano X a Ledger legújabb hardver pénztárcája. Ebben a bejegyzésben megosztom a készülékkel kapcsolatos személyes tapasztalataimat és a gondolataimat arról, hogy valóban ez a legjobb kriptovaluta pénztárca vagy sem.

Ledger Nano X

Ledger Nano X összefoglaló

A Ledger Nano X egy lépéssel megelőzi a piacon lévő többi hardvertárcát. A használható kriptovaluták száma és a bluetooth, a kriptovaluták kezelésére a legkiválóbb eszközzé teszik. Ennek ellenére a felhasználói élmény még némi fejlesztést igényel.

Ha részletes áttekintést szeretnél kapni a Nano X használatával kapcsolatos tapasztalataimról, olvasd el a következőket:

 1. Hardver pénztárcák áttekintése
 2. Ledger és a Nano X
 3. Az én Ledger Nano X élményem
 4. Támogatott érmék
 5. Ár
 6. Nano X vs. TREZOR és Nano S
 7. Gyakran Ismételt Kérdések
 8. Következtetés – megéri az árát?

1. A hardvertárcák áttekintése

A hardveres pénztárca egy kicsi eszköz, amely a kriptovaluta privát kulcsát tárolja . Érdekessége, hogy soha nem kerül ki a privát kulcs az eszközön kívülre, vagyis mindig offline állapotban van (más néven hideg tároló).

Tehát akkor is, ha pénzt akarsz küldeni belőle, a tranzakciót magán az eszközön fogja aláírni, és nem olyan számítógépen, amelyhez csatlakozott.

Ezért a hardver pénztárcádat bármilyen veszélyeztetett számítógéphez nyugodtan csatlakoztathatod anélkül, hogy a privát kulcsot veszélybe sodornád. Ez a hardveres pénztárcákat nagyon népszerűvé teszi a kriptovaluták tárolására, szemben a szoftveres pénztárcákkal, amelyek folyamatosan kapcsolódnak az internethez (más néven forró pénztárcák).

2. A Ledger és a Nano X

A Ledger napjaink két legnagyobb hardvertárca gyártó vállalatának az egyike (a másik a TREOZOR gyártója a Satoshi Labs ). A céget 2014-ben alapították, és vezető szerepet tölt be a kriptovaluták és a blockchain alkalmazások biztonsági és infrastrukturális megoldásaiban.

A Ledger több mint 130 szakemberből álló csapattal rendelkezik.

LedgernanoX

A Nano X legfőbb különbsége a korábbi modellekhez képest a bluetooth kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonon keresztül is használhasd és ne csak az asztali számítógépről.

3. Saját Ledger Nano X tapasztalatom

Nagyon nagy rajongója vagyok a Nano S-nek (az előző Ledger modellnek), ezért vártam izgatottan a Nano X érkezését. A mobil támogatás valószínűleg az utolsó hiányzó funkció volt annak érdekében, hogy valóban tökéletes hardver pénztárcát kapjunk.

Mi van a dobozban?

A Nano X egy megnyerő csomagolásban, egy USB C kábellel, egy sor utasítással és helyreállítási magkártyával érkezik. A készülék tetején lévő gombok végre zökkenőmentesen integrálódnak, ráadásul kissé nehezen is lehet észrevenni őket. Összességében gyönyörű a design.

mi van a csomagban ledger nano x

A Nano X beállítása

1. lépés – PIN kód beállítása

Amikor először bekapcsolod a készüléket az megkér, hogy adj meg egy 4-8 számjegyből álló PIN kódot. A gombok segítségével válthatsz a számok között, míg az „Enter” a két gomb egyidejű megnyomásával működik.

2. lépés – Írd le a mag mondatot(seed phrase)

A magmondat olyan, mint a pénztárca jelszava. Ezt mindig a lehető legnagyobb biztonságban kell tartanod.

A készülék inicializálása során 24 szót fogsz kapni, amiket le kell írnod egy darab papírra, majd meg kell erősítened a készüléken, hogy sikerült e helyesen feljegyezned és végül biztonságos helyre el kell rejtened. Abban az esetben, ha az eszköz elveszne, elromlik vagy ellopják, akkor visszaszerezheted a pénzeszközeidet a mag mondattal.

ledger seed phrase

A TREZOR telepítési eljárásától eltérően a Ledger alkalmazással nem hagyhatod ki ezt a részt.

Bár megértem, hogy a Ledger miért ragaszkodik ehhez, kissé zavarónak tartom, és inkább szeretném, ha lehetőségem lenne kihagyni és ha kedvem van később visszatérni rá.

3. lépés – A Nano X és a mobil párosítása

Most jön az érdekes rész, a Nano X összekapcsolása a mobil eszközzel.

A korábbi Ledger verziókat csak a „Ledger Live” néven ismert asztali szoftver segítségével lehetett használni. A Nano X a Ledger Live mobilalkalmazáson keresztül is vezérelhető.

A készülék párosításának meglehetősen egyszerűnek és egyértelműnek kell lennie, de sajnos nem ezt tapasztaltam. Kicsit hibásnak találtam, és két próbálkozás kellett ahhoz, hogy működőképes legyen.

Szinte minden alkalommal, amikor végrehajtasz egy műveletet az alkalmazásban, várnod kell a Bluetooth kapcsolatra, majd jóvá kell hagynod a műveletet magán az eszközön. Gyakran van viszont az, hogy az eszköz nem mutatja a „jóváhagyás” opciót, és csak néhány másodperc várakozás után derül ki, hogy a művelet automatikusan jóváhagyódik.

4. lépés – Alkalmazások telepítése

Amint az eszköz párosítás kész van lehet telepíteni a különböző kriptovaluta alkalmazásokat.

ledger-nano-x-alkalmazasok-telepitede

5. lépés – Fiókok hozzáadása

Ez messze a legzavarosabb lépés volt számomra. A Bitcoin alkalmazás telepítése után biztos voltam benne, hogy készen állok az indulásra. Nyilvánvalóan hozzá kell adnod a Bitcoin számla számodat is az eszközhöz. Nálam ez nem volt zökkenő mentes.

Természetesen a teljes folyamat megtalálható a Ledger webhelyén, de veterán Bitcoin kedvelőként arra számítottam, hogy intuitívabb lesz és nem kell 5-6 percig keresgélnem a megoldást.

Vegyes érzelmek

A Nano X beállítása és egy ideig tartó használata után azt kell mondanom, hogy vegyes érzéseim vannak a készülékkel kapcsolatban. Egyrészt ez mindenképpen fejlettebb eszköz a korábbi modellekhez és más hardvertárcákhoz viszonyítva is. Másrészt viszont a kezelőfelület nem annyira intuitív, mint szeretném, és a bluetooth kapcsolat eléggé problémás volt számomra.

4. Ledger Nano X támogatott érmék

A Ledger Nano X több mint 1000 érmét és tokent támogat. A népszerűbb érmék a Ledger Live szoftver felületén keresztül küldhetők illetve fogadhatók. Az alábbiakban felsorolom a legnépszerűbb támogatott érméket:

 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Bitcoin Gold (BTG)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Stellar (XLM)
 • Ripple (XRP)
 • Litecoin (LTC)
 • Dogecoin (DOGE)
 • Zcash (ZEX)
 • Dash (DASH)

Kevésbé népszerű kriptovaluták illetve ERC-20 tokenek esetében szükséges lehet egy külső szolgáltató igénybevétele PL: (MyEtherWallet, MyCryptoWallet).

5. Mennyibe kerül az a Nano X?

A Nano X ára 43.441 Forint, ami kétszerese a Nano S-nek, ami 21.538. Alapvetően a Bluetooth támogatásért és a több érme tárolásának a lehetőségéért fizetsz dupla pénzt (a Nano X akár 100 eszközt is képes egyszerre tárolni).

Véleményem szerint, bár ez egy nagyon nagy árugrás, mégis megéri a hozzáadott funkciók miatt. A Nano S korlátozott érme kapacitása időnként igazi gondot okozhat, és az a tény, hogy a hardvertárcádat a mobilodról vezérelheted, óriási pluszt jelent.

6. Ledger Nano X vs. TREZOR és a Nano S

Ledger - Crypto Beginners Pack

Ha összehasonlítom a Nano X-et a verseny társaival, akkor én úgy látom, hogy a Ledger Nano X az első számú hardvertárca a kriptovaluták tárolására. A Nano X akár 100 különböző kriptovaluta tárolására is alkalmas, ami jóval meghaladja a Nano S kapacitását és bluetooth kapcsolattal is rendelkezik.

A TREZOR T modelljéhez (180.29 EUR) csak egy plusz érintőképernyő jár, ami véleményem szerint nem olyan nagy előny. Az olyan régebbi modellek, mint a TREZOR One pedig képtelenek versenyezni a Nano X jellemzőivel.

7. Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Ledger Live?

A Ledger Live az a szoftver, amely lehetővé teszi a Ledger Nano X hardvertárca vezérlését. Az alkalmazás letölthető asztali számítógépre vagy mobiltelefonra.

Hogyan küldhetem át a kriptovalutákat a Ledger pénztárcámba?

 1. Hajtsd végre a Nano X beállítását
 2. Csatlakoztasd a Ledger -t, és válaszd ki valamelyik kriptovalutát pl:Bitcoin
 3. Nyisd meg a Ledger Live szolgáltatást
 4. Válaszd ki a Bitcoin számlád
 5. Kattints a fogadni „receive” gombra – és látni fogod a Bitcoin címed

A kiválasztott kriptovalutát bármikor elküldheted a címedre, nem szükséges, hogy a Ledger pénztárca csatlakoztatva legyen a számítógéphez, vagy bármilyen más eszközhöz.

A Ledger támogatja a Cardanót?

Igen. A Nano X és Nano S modellek is támogatják a Cardanót (ADA).

8. Következtetés – Megéri a Ledger Nano X?

Kétségtelen, hogy a Ledger nagyon nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a legújabb hardveres pénztárca modelljüket a következő szintre emelje. Az elegáns eszköz és a funkció gazdag „Ledger Live” szoftver kombinációja kiváló a kriptovaluták kezeléséhez.

Ennek ellenére a Nano X nem egy minden hibától mentes eszköz. A készülék felhasználói élménye véleményem szerint egy kicsit jobb lehetne és a bluetooth kapcsolaton is van mit csiszolni.

Összességében határozottan ajánlom ezt az eszközt a hátrányai ellenére. Bár nem tökéletes, mégis megnyeri a harcot minden más verseny társával szemben.

Ledger - Crypto Beginners Pack