Kraken felülvizsgálat és összehasonlítás


A kaliforniai San Franciscóban található Kraken az állítása szerint a legnagyobb Bitcoin tőzsde az euró forgalom mennyiségét és a likviditást tekintve. A következő bejegyzésben áttekintem a tőzsdét, annak különböző szolgáltatásait és az ezzel kapcsolatos vásárlói véleményt.

Kraken review

Kraken összefoglaló

A Kraken egy veterán amerikai székhelyű kriptovaluta tőzsde, amely egy fejlett kereskedési platformot biztosít, fedezeti kereskedéssel és tőzsdén kívüli opciókkal kiegészítve. A platformnak kiváló az ügyfélszolgálata és nagy figyelmet fordít a biztonságra is, mindemellett a Kraken nagyon versenyképes kereskedési díjakat is kínál és ezeknek a remek tulajdonságoknak köszönhetően elsőrangú hely a kriptovaluta kereskedelem számára.

Ha részletesebb áttekintést szeretnél akkor olvasd tovább a cikket. Az alábbiakat ismertetem:

 1. Kraken áttekintése
 2. Kraken szolgáltatások
 3. Pénznemek és fizetési módok
 4. Kraken díjak
 5. Támogatott országok
 6. Ügyfélszolgálat
 7. Kraken vs Coinbase
 8. Következtetés

1. Kraken áttekintése

A Jesse Powell által 2011-ben alapított Kraken alacsony tranzakciós díjairól, sokféle szolgáltatásáról és általános biztonságáról ismert. A volt Bitcoin tőzsde Mt.Gox csődjét követően, a Kraken platform segített a követelések feldolgozásában. A Kraken az Egyesült Államokban (New York kivételével a BitLicense miatt) és Kanadában, valamint az Európai Unióban és Japánban működik.

Maga a tőzsde 2013-ban indult. A Kraken büszke lehet a magas likviditására az iparágban vezető biztonsági intézkedéseire és a hét minden napján 0-24 ben elérhető élő ügyfélszolgálatára. A Kraken az ügyfelek teljes kriptovaluta tartalékával rendelkezik. A Kraken független, kriptográfiailag ellenőrzött auditot alkalmaz, hogy bebizonyítsa a harmadik felek és a tőzsde ügyfelei számára, hogy a betétek megfelelően vannak tárolva.

2. Kraken szolgáltatások

A Kraken fejlett kereskedési platformot kínál az ügyfeleinek, amely magában foglalja az spot és a margin kereskedést is a tapasztaltabb felhasználók számára. A Kraken kezelőfelülete rengeteg lehetőséget kínál, de ez nem kezdőbarát – ezért érdemes megfontolnod, hogy ez e a megfelelő kriptovaluta tőzsde a számodra, ha még nem igazán ismered a kriptovaluták világát.

Nagy mennyiségű (több mint 100 000 USD) kereskedelme esetén a Kraken over-the-counter (OTC) szolgáltatásokat is kínál. Ezenkívül akik gyakran nagy volumenű kereskedelmet folytatnak azok személyes képviselőt vehetnek igénybe.

A Kraken sötét medencét (dark pool) is kínál – ez egy megrendelési könyv, amely a piac többi részén nem látható. Minden kereskedő csak a saját megbízását ismeri. A kereskedők anonim módon adhatnak be nagy vételi vagy eladási megbízásokat anélkül, hogy felfednék az érdeklődésüket más kereskedők előtt.

Jellemző, hogy a túlméretezett megbízások, amikor más kereskedők látják, a piac kedvezőtlen mozgását eredményezhetik, ami megnehezíti a megrendelés kívánt áron történő teljesülését. Ez a kedvezőtlen ármozgás elkerülhető egy sötét medencében.

Végül a Kraken staking szolgáltatást is nyújt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy profitáljanak azokon a kriptovalutákon, amelyeket hosszú távon tartanak.

3. Pénznemek és fizetési módok

A Kraken a következő FIAT pénznemeket fogadja el:

 • Euró (EUR)
 • Amerikai dollár (USD)
 • Kanadai dollár (CAD)
 • Ausztrál dollár (AUD)
 • Angol font (GBP)
 • Svájci frank (CHF)
 • Japán jen (JPY)

A betétek és a kifizetések SEPA, SWIFT, elektronikus és belföldi átutalások útján történhetnek. Szinte minden esetben várható, hogy a be és a kifizetések 1–5 munkanapot vesznek igénybe. Tapasztalatom szerint az átlagos befizetés általában 24 órán belül teljesül. Az elfogadott kriptovaluták nagy részénél ingyenes a ki-be fizetés, de néhány esetben egy minimális címbeállítási díj fizetendő.

Ami a FIAT befizetéseket illeti, a SEPA betétek ingyenesek, ami a Kraken-t különösen szimpatikussá teszi, ha az Európai Unióban tartózkodsz, és a tartózkodási helyed szerepel a SEPA országok listáján. Az Egyesült Államok területén belül a banki átutalás 5 és 25 USD közé tehető, míg az Egyesült Államokon kívülről általában 10 USD-vel egyenértékű.

A kriptovaluták tekintetében a Kraken jelenleg több mint 40 különböző érmét támogat.

4. Kraken díjak

A Kraken díjai a legalacsonyabbak között vannak a legfontosabb Bitcoin tőzsdék között. A fizetett díjak az elmúlt 30 nap kereskedési mennyiségétől függenek. Általánosságban a díjszabás a készítői elvek alapján történik. Azok a gyártók, akik limitáras megrendeléseket adnak hozzá a tőzsdéhez, alacsonyabb díjat fizetnek, mint a (piaci áras)meglévő megrendeléseket teljesítők.

 • A Spot kereskedési díjak 0,26% és 0% között mozognak.
 • A Stablecoin kereskedési díjai 0,2% – 0% között mozognak.
 • A Dark Pool díjai 0,36% és 0,2% között mozognak.

5. Támogatott országok

A Kraken világszerte elérhető, kivéve a következő országokat:

 • Afganisztán
 • Kongó
 • Kuba
 • Irán
 • Irak
 • Líbia
 • Észak Kórea
 • Szíria
 • Tádzsikisztán

A Kraken elfogadja az amerikai kereskedőket is a platformján, kivéve Washington állam (WA) és New York (NY) lakosait.

6. Ügyfélszolgálat

A Kraken honlapján átfogó támogatási útmutató található , amely a fiók igazolásától a kereskedésig mindent átfog. A legtöbb esetben ott megtalálod, amit keresel. Abban az esetben azonban, ha támogatásra van szükséged, bármikor beküldhetsz támogatási jegyet, vagy beszélhetsz egy élő képviselővel a webhely beépített csevegésén keresztül. Az általános online konszenzus szerint a Kraken fő erősségei az alacsony díjak, a fejlett funkciók és az erős biztonság.

7. Kraken vs Coinbase

Sok hasonlóságot találtam, amikor összehasonlítottam a Krakent egy másik nagy amerikai székhelyű tőzsdével , a Coinbase-el , vagy pontosabban a Coinbase Pro-val . Mindkét tőzsde meglehetősen hasonló díjstruktúrával és hasonló szolgáltatásokkal rendelkezik (tőzsdén kívüli kereskedés, fedezeti ügylet, számlavezetés).

A Coinbase azonban a kriptovaluták kisebb mennyiségét támogatja. A fő különbség valószínűleg a támogatás szempontjából van – amire úgy tűnik, hogy a Kraken sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, mint a Coinbase. Összességében, ha a kívánt érme szerepel mindkettőben, úgy tűnik, hogy nincs sok különbség e két kriptovaluta tőzsde között.

A Coinbase teljes áttekintésemet itt olvashatod el .

8. Következtetés

A Kraken kiváló biztonsági jellemzőinek és alacsony tranzakciós díjainak köszönhetően érdemes megfontolni, hogy elkezdjünk rajta keresztül kriptovalutákkal kereskedni. Összetettebb kezelőfelülete miatt azonban nem a legjobb megoldás a kezdők számára. Ez a veterán kriptovaluta tőzsde az évek során jelentős hírnévre tett szert, és úgy tűnik, hogy még sokáig élvezhetjük a remek szolgáltatásait.