Mi az a Proof of Stake és az Ethereum staking


Mi az a staking? Segíthet nekem passzív jövedelmet szerezni? Kockázatos? És mit kell tudnom, mielőtt belekezdenék? Ebben a bejegyzésben megpróbálom megválaszolni ezeket a kérdéseket, és megmutatom, hogy hogyan tudod önállóan elkezdeni az Ethereum stakelését.

mi az a proof of stake

Mi az a proof of stake összefoglaló

A proof of stake (POS) a munka igazolásának alternatív konszenzusos mechanizmusa. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számítástechnikai erőforrások helyett, nyereség érdekében kockáztassák a kriptovalutájukat. A hálózat véletlenszerűen választja ki a felhasználókat, akik segítenek a tranzakciók következő blokkjának létrehozásában , amiért jutalmat kapnak.

A POS rendszeren keresztül a blokkláncot továbbra is decentralizált módon lehet frissíteni, nagy teljesítményű számítógépek és árampazarlás nélkül.

Dióhéjban ennyi lenne a proof of stake. Részletesebb magyarázatért olvasd tovább a cikket.

A következőket ismertetem:

  1. Mi az a proof of stake
  2. Staking Ethereum
  3. Staking pool és egyéb megoldások
  4. Következtetés

Mi az aproof of stake

A Proof of Work (POW) alternatívájaként jött létre a Proof of Stake (POS), azért hogy megoldja az elöbbiben rejlő problémákat. Amikor egy POW modellel dolgozó blokkláncon elindítanak egy tranzakciót, akkor egy 1 megabyte maximális kapacitású blokkba vannak illesztve a tranzakciós adatok, amely duplikálódik több gépen (csomóponton) hálózaton.

Binance stake szolgáltatás

A blokklánc rendszer ellenőrző vagy más néven adminisztratív szerverei a csomópontok, amik az egyes blokkokba foglalt tranzakciók legitimitását ellenőrzik. A bányászoknak „ csomópontoknak” meg kell oldaniuk egy számítási feladatot a hitelesítési lépés elvégzéséhez, amire a tranzakciók hitelességének az ellenőrzése és a biztonság miatt van szükség.

Amelyik bányász elsőre oldja meg egy blokknak a tranzakciós problémáját az jutalomban részesül.

A különböző kriptográfiai számítások miatt, hatalmas számítási teljesítményt igényel a Proof of Work alapú bányászat, ami óriási mennyiségben használ fel áramot a munka elvégzéséhez. Erre a mára már komolynak számító problémára jelent megoldást a Proof of Stake konszenzus.

A fennálló problémát a POS úgy kezeli, hogy a bányász által tartott érmékhez bányászati képességet rendel hozzá. Ez egyszerűbben megfogalmazva, minél több kriptopénzzel rendelkezik a bányász az adott kriptopénz hivatalos pénztárcájában, annál esélyesebb egy blokk megoldására, amiért jutalomban részesül.

Tehát mivel ebben az esetben nem matematikai számításokat kell elvégezni, hanem az adott kriptopénz tárcában történő tárolása szükséges, így ezáltal megszűnik az áram szükséglet is, ami a legnagyobb gondot okozza.

3. Ethereum Staking

Fontos megjegyezni, hogy sok érme használja a Proof of stake megoldást, mint például a Tezos, a Cosmos és a Cardano is és mindegyik érmének más szabályai vannak a jutalmak kiszámítására és elosztására vonatkozóan. Ebben a részben elsősorban arra fogunk koncentrálni, hogy az Ethereum esetében hogyan működik.

2020-ig az Ethereum blokklánca kizárólag a munka igazolásán (Proof of WORK) alapult; de 2020 decemberében egy új „ Beacon chain ” nevű blokkláncot hoztak létre, amely a Proof of Stake -et használja: ez az Ethereum 2.0 néven is ismert és az eredeti Ethereum blokklánc, az Ethereum 1.0 mellett fut.

staking a Binance-en

Ahhoz, hogy csatlakozz az Ethereum 2.0 hitelesítőjéhez, 32 Ether-t kell zárolnod biztosítékként, amiért viszont staking jutalmakat kapsz. Nincs mód zárolni 32 Ether-nél többet egy csomóponton, így ha többet akarsz stake-elni, egyszerűen több csomópontot kell beállítanod, mindegyiket 32 Ether-rel.

Néhány év múlva az Ethereum 2.0 teljes mértékben egyesül az Ethereum 1.0-val. Ez a dokkolásnak nevezett esemény valahol 2022 körül fog megtörténni, amely után az Ethereum kizárólag a proof of stake rendszerben lesz. A stakelésből csak a dokkolás után lehet visszavonni az érméket tehát kizárólag hosszútávon gondolkodóknak ajánlott.

Most valószínűleg azt kérdezed, mennyi jutalom jár?

Az Ethereum 2.0-ban minden validátor, aki részt vesz egy blokk létrehozásában, megkapja az újonnan létrejött Ether ráeső részét. Minél több validátor van a hálózatban, annál kisebb lesz a jutalom aránya.

Például, ha 1 millió ETH-t használnak a folyamathoz, akkor az egyes résztvevők maximális éves jutalma elérheti a 16,10% -ot, azonban ha 3 millió Ether-t használnak, akkor az éves jutalom mértéke 8.9% -ra csökken.

A dolgok leegyszerűsítése érdekében dedikált kalkulátorok használhatóak, amelyek megpróbálják megbecsülni, hogy mennyi lesz a hozam bizonyos feltételek mellett.

Tehát hol kezdhetem el?

Nos, a regisztráció nem olyan egyszerű, mivel vannak bizonyos korlátozások, amelyekkel tisztában kell lenned. Minden nap csak 900 új validátort engednek be a fedélzetre, így elképzelhető, hogy elég hosszú a várólista. A cikk közzétételének pillanatában csaknem 4607 függőben lévő érvényesítő vár a csatlakozásra.

Ezenkívül a saját validátor felállításához műszaki ismeretekre, dedikált számítógépre és 32 Ether-re van szükség – ezek mind olyan akadályokat jelenthetnek, amelyek sok embert megakadályozhatnak abban, hogy részt vegyenek a folyamatban.

A helyzetet még bonyolultabbá teheti, ha nem megfelelően állítod be az érvényesítőt, vagy ha offline állapotba kerül, vagy bármilyen módon káros a hálózatra, akkor büntetést vonhat maga után. Ezek a büntetések akár „slashing-et” is tartalmazhatnak – ez a kifejezés a stake megsemmisítésére és akár a hálózatról való eltávolításra is utalhat.

4. Staking pool és egyéb megoldások

Az imént említett összes kockázat miatt létrejött néhány további stake megoldás. Ezek az alternatívák lehetővé teszik a mindennapi emberek számára, hogy a részt vehessenek a folyamatban és megkaphassák a jutalmakat – anélkül, hogy jelentős erőfeszítést vagy kockázatot jelentene a saját csomópontjuk futtatása.

Tőzsdék

A technikailag hozzá nem értő személyek számára a legegyszerűbb a tőzsdék által nyújtott stake szolgáltatások igénybe vétele. Bizonyos tőzsdék lehetővé teszik a stake folyamatát, még akkor is, ha csak kis összegű kriptovaluta áll rendelkezésre felár ellenében.

Ez teljesen kiküszöböli a folyamattal járó problémákat, de megköveteli, hogy az érmék a tőzsdén legyenek tartva. Egyes tőzsdék azt is lehetővé teszik, hogy ne kelljen megvárnod amíg az Ethereum 2.0 eléri a dokkolási fázist, tehát azonnal igényelheted a jutalmadat a létrejöttekor.

Binance kereskedés

Staking Pool

Egy másik lehetőség az, hogy csatlakozol egy staking pool-hoz. Csakúgy, mint a bányászati medencék , a staking pool-ok is olyan embercsoportok, amelyek össze vannak kapcsolva annak érdekében, hogy nagyobb esélyt kapjanak a következő blokk létrehozására.

A tőkekészletek azt is lehetővé teszik, hogy kevesebbet keljen betenned a minimális stake összegénél, mivel az összes alap összevonásra kerül.

Ha úgy döntesz, hogy a staking pool-t választod, fontos megvizsgálnod bizonyos aspektusait:

  • A validátorok megbízhatósága
  • Medence díjak
  • Vevőszolgálat
  • Medence mérete
  • Felhasználói visszajelzések
  • A medence vagy te rendelkezel a privát kulcsokkal

Előre konfigurált validátor

Ezenkívül megvásárolhatsz egy előre konfigurált érvényesítőt. Míg ezeknek a validátoroknak a kezdeti beállítása viszonylag egyszerű, attól még szükséges a folyamatos karbantartásuk, amely gondot okozhat, attól függően, hogy mennyire vagy jártas a technológiában.

Validátor mint szolgáltatás (Cloud Staking)

Ezek olyan vállalatok, amelyek lehetővé teszik, hogy saját validátort futtass a számítógépeden, anélkül, hogy üzembe kéne helyezned vagy karban kéne tartanod. Ennél a megoldásnál is 32 ETH-t kell letétbe helyezned és bizonyos díjat fizetned kell a szolgáltatásért. Az opció nagyszerű tulajdonsága, hogy viszonylag könnyen beállítható, és nem kell vállalatoknak átadnod az érmék feletti irányítást.

5. Következtetés

A Proof of Stake egy izgalmas új koncepció, amely lehetővé teszi a mindennapi felhasználók számára, hogy részt vegyenek egy bizonyos blokklánc biztosításában, miközben passzív jutalmakra tesznek szert. Az Ethereum POS-ra való áttérésével a konszenzusos mechanizmus hatalmas kitettségre tesz szert, de még korai megmondani, hogy ez az átmenet mennyire lesz sikeres.