Mi az a Bitcoin bányászat és hogyan működik?


Ha hallottál a Bitcoin -ról, akkor valószínűleg hallottál már a Bitcoin bányászatról is – a Bitcoin létrehozásának koncepciójáról. A következő bejegyzés teljes áttekintést nyújt arról, hogy mi is az a Bitcoin bányászat, és hogyan is működik valójában.

Bitcoin bányászat

Mi az a Bitcoin bányászat? Összefoglaló.

A Bitcoin bányászat a blokklánc néven ismert Bitcoin tranzakciók főkönyvének frissítésének folyamata. A bányászatot rendkívül nagy teljesítményű , ASIC nevű számítógépek futtatásával hajtják végre, amelyek más bányászok ellen versenyeznek egy adott szám kitalálása céljából.

Az első bányász, aki kitalálja a számot, frissíteni fogja a tranzakciók főkönyvét, és jutalmat kap az újonnan létrejött Bitcoinokból. Ma annak érdekében, hogy nyereséges legyen valaki számára a Bitcoin bányászata, jelentős összegeket kell befektetnie a berendezésekbe, a hűtésbe és a tárolásba.

Otthon PC-vel vagy GPU-val lehetetlen jövedelmezően bányászni. A Bitcoin bányászat jövedelmezőségét ki tudod számítani egy kalkulátor segítségével.

A Bitcoin bányászatának megkezdéséhez a következőket kell tenned:

 • Számítsd ki a bányászat jövedelmezőségét
 • Szerezz egy megfelelő gépet
 • Hozz létre egy Bitcoin pénztárcát
 • Keress egy bányamedencét
 • Bányászati program letöltése
 • Indítsd el a bányászatot!

Dióhéjban ennyi a Bitcoin bányászata. Ha részletesebb magyarázatot szeretnél kapni a bányászatról, olvasd tovább ezt a bejegyzést.

A következőket ismertetem:

 1. Mi az a Bitcoin bányászat?
 2. Bányászati nehézség
 3. A Bitcoin bányászok evolúciója
 4. Bitcoin bányászati medencék
 5. Nyereséges a Bitcoin bányászat?
 6. Lépésről-lépésre útmutató az otthoni bányászathoz
 7. A bányászat további típusai
 8. Gyakran Ismételt Kérdések
 9. Következtetés – Megéri-e a Bitcoin bányászata?

1. Mi az a Bitcoin bányászat?

A Bitcoin a bankrendszer decentralizált alternatívája. Ez azt jelenti, hogy a rendszer működtethet és átutalhat pénzeket az egyik számláról a másikra központi felügyelet nélkül.

Megbízható központi felügyeletnél a pénz átutalása egyszerű. Csak szólni kell a banknak, hogy töröljön 50 dollárt a számládról, és adja hozzá valaki más számlájához.

Ebben a példában a bank rendelkezik minden hatalommal, mert csak a bank frissítheti a főkönyvet, amely a rendszerben mindenki egyenlegét tartja. A Bitcoin viszont egy olyan rendszer, amelynek decentralizált főkönyve van. Ez lehetővé teszi a független bányászok számára, hogy frissítsék a főkönyvet anélkül, hogy bármiféle beleszólásuk lenne.

Hogyan működik a bányászat

Aki részt akar venni a Bitcoin tranzakciók, azaz a blokklánc néven ismert főkönyv frissítésében, az megteheti. Csak annyit kell tennie, hogy megoldja a rendszer által generált egyenletet.

Egyszerűen hangzik, igaz?

Természetesen ezt a találgatást számítógépek végzik. Minél erősebb a számítógép, annál több számítást képes elvégezni egy másodperc alatt , növelve ezzel a játék megnyerésének az esélyét.

Ha elsőként sikerül a jó megoldás, akkor a Bitcoin rendszere jutalomban részesít. Az egyenlet megoldása nagyon nehéz, viszont nagyon könnyen érvényesíthető. Erre jó példa lehet egy Rubik-kocka (nagyon nehéz megoldani, de könnyen bizonyítható, hogy megoldottad).

Bitcoin rubik kocka

A bányászati folyamat dióhéjban

Amint a bányász számítógépe sikeres megoldást hajt végre, a számítógép meghatározza, hogy mely függőben lévő tranzakciók kerülnek beillesztésre a blokklánc következő tranzakcióblokkjába .

Ennek a blokknak az összeállítása jelenti a dicsőség pillanatát, mivel úgymond a Bitcoin ideiglenes bankárjává válsz, aki frissíteni tudja a Bitcoin tranzakciós főkönyvet.

A létrehozott tranzakciók blokkját és a megoldást az egész hálózatra elküldöd azért hogy más számítógépek is érvényesíthessék.

Minden számítógép, amely ellenőrzi a megoldást, frissíti a Bitcoin tranzakciós főkönyv másolatát azokkal a tranzakciókkal, amelyek ki lettek választva a blokkba.

A rendszer rögzített mennyiségű Bitcoint generál (jelenleg 6,25), és jutalomként adja őket a matematikai probléma megoldására fordított idő és energia kompenzációjaként.

Ezenkívül fizetni fog mindent, amely a következő blokkba beillesztett tranzakciókhoz kapcsolódott. Az imént megadott blokk összes tranzakcióját a Bitcoin hálózat visszaigazolja, és gyakorlatilag visszafordíthatatlan.

Ez tehát dióhéjban a Bitcoin bányászata.

Bányászatnak hívják, mert ez a folyamat segíti az új Bitcoinok kibányászását a rendszerből. De ha belegondolunk, a bányászati rész csak a tranzakció-megerősítési folyamat mellékterméke. Tehát a név kissé félrevezető, mivel a bányászat fő célja a főkönyv decentralizált fenntartása.

Mivel ebben az esetben a bányászat a találgatások egyik formáján alapszik, minden egyes alkalommal egy másik bányász találja ki a megoldást és kapja meg a jogot a blokklánc frissítésére. Természetesen a nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező bányászok gyakrabban fognak sikerrel járni, de a statisztikai valószínűség törvénye miatt nagyon valószínűtlen, hogy ugyanaz a bányász járjon sikerrel minden alkalommal.

2. Bányászati nehézség

Most, hogy tudod, mi is az a Bitcoin bányászat, eszedbe juthat: „Király! Ingyen pénz! Hol kezdhetem? Nos, csak ne olyan hevesen …

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója úgy alkotta meg a bányászat szabályait, hogy minél nagyobb a bányászati teljesítménye a hálózatnak, annál nehezebb kitalálni a választ a matematikai problémára.

Tehát a bányászati folyamat nehézsége mindig a hálózat birtokában lévő felhalmozott bányateljesítményhez igazodik. Ha több bányász csatlakozik, akkor nehezebb lesz megoldani a problémát, ha pedig csökken a bányászok száma, akkor könnyebb lesz. Ezt nevezik bányászati nehézségnek.

Bitcoin bányászati nehézség

Nehézségi beállítás

A nehézség önmagát állítja a Bitcoinok egyenletes áramlása érdekében. Ez azért lett így kitalálva, hogy kordában legyen tartva az infláció.

A bányászati nehézség úgy állítódik be, hogy átlagosan tízpercenként új blokk kerüljön hozzá (vagyis a megoldást átlagosan tízpercenként lehet kitalálni). Ne feledd, a 10 perc azaz átlag és nem egy fix időtartam. Két blokk létrejöhet percről percre, majd várhatunk akár egy órát is a következő blokkra. Hosszú távon ez átlagosan tíz percre kiegyenlítődik.

A nehézség beállítását minden 2016.-ik blokknál (átlagosan kéthetente) visszamenőleg hajtódik végre. Ez azt jelenti, hogy a rendszer minden 2016.-ik blokknál visszatekint az előző 2016 blokkra és kiszámítja az átlagos blokkidőt. Ha kevesebb, mint 10 perc, akkor megnő a nehézség, ha meghaladja a 10 percet, akkor csökken.

3. Bitcoin bányászati hardver

CPU bányászat

Amikor világhódító útjára elindult a Bitcoin, csak Satoshi, a Bitcoin feltalálója és barátja, Hal Finney voltak az egyetlen emberek, akik bányászták a Bitcoint a saját személyi számítógépükkel. A CPU (központi processzor – a számítógép agya) használata 2009-ben még elegendő volt a Bitcoin kitermeléséhez, mivel a bányászati nehézségek nagyon alacsonyak voltak. Amint népszerűvé kezdett válni a Bitcoin az emberek erősebb bányászati megoldásokat kerestek.

GPU bányászat

A GPU (grafikus feldolgozó egység) egy speciális alkatrész, amely lehetővé teszi, hogy összetettebb számításokat hajtsanak végre a számítógépek. A GPU-k eredetileg arra készültek, hogy a játékosok intenzív grafikai követelményekkel rendelkező számítógépes játékokat futtathassanak.

Az architektúrájuk miatt a GPU-k népszerűvé váltak a kriptográfia területén, és 2011 körül az emberek elkezdték használni őket a Bitcoin bányászatára is. Összehasonlításképpen, egy GPU bányászati teljesítménye megegyezik körülbelül 30 CPU-val.

FPGA bányászat

Az FPGA egy olyan hardver, amely a számítások futtatásához csatlakoztatható a számítógéphez. Pont olyanok, mint a GPU-k, de 3–100-szor gyorsabbak. Hátránya, hogy nehezebben konfigurálhatóak, ezért nem voltak olyan gyakran használtak a bányászatban, mint a GPU-k.

ASIC bányászat

2013 körül egy új bányászfajtát vezettek be: az ASIC bányászt. Az ASIC az alkalmazásspecifikus integrált áramkört jelenti. Az ASIC-ok olyan hardverek, amelyeket kizárólag a Bitcoin bányászata céljából gyártanak.

Bitcoin hardver bányászat

A GPU-kkal, a CPU-kkal és az FPGA-kkal ellentétben ezek nem használhatóak másra kizárólag csak bányászatra. Jelenleg az ASIC a bányászati szabvány. Annak ellenére, hogy 2013-ban indult, a technológia gyorsan fejlődött, és félévente új, erősebb bányászok jelentek meg.

Körülbelül három évig tartó őrült technológiai verseny után végül elértük a technológiai akadályt, és a dolgok kissé lassulni kezdtek. 2016 óta az új bányászok megjelenésének üteme jelentősen lelassult.

4. Bitcoin bányászati medencék

Jelenleg rendkívül kiélezett a verseny a bányászatban. Még akkor is, ha a lehető legjobb gépet vásárolod, akkor is óriási hátrányban vagy a professzionális Bitcoin bányafarmokhoz képest. Ezért jöttek létre a bányász medencék.

Az ötlet egyszerű – a bányászok csoportosulva „medencét” alkotnak, így egyesíthetik a bányászati erejüket és hatékonyabban versenyezhetnek. Amint a medencének sikerül megnyernie a versenyt, a jutalmat elosztják a medence tagjai között, attól függően, hogy mekkora bányászati erővel járultak hozzá. Így még a kicsi bányászok is csatlakozhatnak a bányászati versenyhez és esélyük van a Bitcoin megszerzésére (bár a jutalomnak csak egy részét kapják).

Ma már több mint egy tucat nagy medence versenyez a Bitcoin kibányászásának és a főkönyv frissítésének lehetőségéért. Egyes jelentések szerint az összes Bitcoin bányászatnak világszerte a 65% -a Kínában történik az olcsó áram a gyártási költségek és az időjárási körülményeknek köszönhetően.

5. A Bitcoin bányászata nyereséges?

A rövid válasz „valószínűleg nem”; a helyes válasz: “sok tényezőtől függ”.

A Bitcoin bányászat jövedelmezőségének kiszámításakor sok mindent figyelembe kell venni. Nézzük a részleteket.

Hashrate (milyen erős a bányász)

A Hash az a matematikai probléma, amelyet a bányász számítógépének meg kell oldania. A hashrate a bányász teljesítményére vonatkozik (azaz arra, hogy a számítógép másodpercenként mennyi számítást képes elvégezni).

A hashrate mérhető MH/s (mega hash = 1m hash / másodperc), GH/s (giga hash = 1b / hash másodpercenként), TH/s (terra hash = 1t hash másodpercenként) és még PH/s ( peta hash = 1000t hash másodpercenként).

Bitcoin Jutalom

A Bitcoin jutalom azokból a Bitcoinokból áll, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy bányász megoldást talál és létrehoz egy blokkot. Ez a szám 2009-ben 50 Bitcoinnál kezdődött, és 210 000 blokkonként kb. négy évente a felére csökken.

A blokkonként odaítélt Bitcoinok jelenlegi száma 6,25. Az utolsó blokkfelezés 2020 májusában következett be, a következő pedig 2024-ben lesz. Amint a felezés megtörténik, a jutalom 3,125 Bitcoinra csökken.

Bányászati nehézség

Olyan szám, amely azt mutatja, hogy a Bitcoinokat az adott pillanatban mennyire nehéz bányászni, ami az alapján lesz meghatározva, hogy figyelembe veszi az algoritmus a rendszerben jelenleg aktív bányászati teljesítmény mennyiségét.

A bitcoin bányászat nyereséges?

A villamos energia költsége

Más néven, hány dollárt kell fizetni kilowattonként az áramért.

A jövedelmezőség kiszámításához tisztában kell lenni a bányászgép pontos fogyasztásával. Ennek az az oka, hogy a gépek áramot fogyasztanak, például a hűtésre (ezek a gépek nagyon sok hőt termelnek és zajosak is lehetnek).

Minden gép különböző mennyiségű energiát fogyaszt. A jövedelmezőség kiszámítása előtt meg kell ismerni a bányász gép pontos energiafogyasztását. Ez könnyen megtalálható egy gyors online kereséssel. Az energiafogyasztást wattban mérik.

Medence díjak

Ha egy bányászati medencét használsz, akkor a medence a jövedelmed egy bizonyos százalékát felszámítja a szolgáltatásért cserébe. Általában ez valahol 2% körül szokott lenni.

A Bitcoin ára

Mivel senki sem tudja, hogy mennyi lesz a Bitcoin ára a jövőben, nehéz megjósolni, hogy a Bitcoin bányászata nyereséges lesz-e.

Nehézségnövekedés évente

Valószínűleg ez a legfontosabb és a legmegfoghatatlanabb változó mind közül. Az elképzelés az, hogy mivel senki sem tudja megjósolni a bányászok csatlakozási arányát, senki sem tudja megjósolni, mennyire nehéz lesz bányászni hat hét, hat hónap vagy hat év múlva.

Valójában a Bitcoin létezése során a jövedelmezősége csak néhány alkalommal esett vissza – még akkor is, amikor az ár viszonylag alacsony volt.

Az utolsó két tényező (az ár és a nehézség növekedésének a bizonytalansága) az oka annak, hogy soha senki nem tudja 100% -osan pontos megválaszolni azt, hogy a Bitcoin bányászata nyereséges vagy sem.

Ha ezek a változók meg vannak, megadhatod őket egy Bitcoin bányászati kalkulátorba (amint az alább látható), és becslést kaphatsz arról, hogy hány Bitcoint fogsz keresni havonta. Ha nem sikerül pozitív eredményt elérni a számológépen, az valószínűleg azt jelenti, hogy nincsenek megfelelő feltételei annak, hogy a bányászat nyereséges legyen.

6. A Bitcoin bányászata: lépésről-lépésre

1. lépés – Számold ki a jövedelmezőséget

Mielőtt elkezdenéd a Bitcoin bányászatát, el kell végezned néhány kutatást. Ennek legmegfelelőbb módja, amint azt már megbeszéltük, egy Bitcoin bányászati számológép használata.

Ne feledd, hogy a bányászat pénzbe kerül! Ha nincs néhány ezer dollárod a megfelelő bányász gépre és ha nincs hozzáférésed olcsó áramhoz, akkor a Bitcoin bányászata nem biztos, hogy neked való.

2. lépés – Szerezz bányász gépet

Miután végeztél a számításokkal, ideje beszerezned a megfelelő gépet! Itt van egy lista a mai legnépszerűbb bányászokról:

Bányászati hardvert vásárolhatsz közvetlenül a gyártóktól, vagy vásárolhatsz olyan piacokon, mint például az eBay vagy az Amazon .

3. lépés – Szerezz be egy Bitcoin pénztárcát

Szükséged lesz egy Bitcoin pénztárcára a bányászott Bitcoinok számára. Ha már van pénztárcád, akkor ezzel a lépéssel már nincs is tenni valód, de ha még nincs, akkor hozz létre egyet.

4. lépés – Válassz egy bányászati medencét

Amikor tagja leszel egy bányász medencének, a matematikai probléma csak egy részét kell neked megoldanod, (ez nagy előnyt jelent). A medence összes bányászának együttes munkája révén a medence nagyobb valószínűséggel oldja meg a feladatot és kap jutalmat.

Bitcoin bányász medence

A nyereséget arányosan a hozzáadott számítási teljesítmény alapján osztják szét a medence tagjai között. Egy medencében nagyobb mennyiségű Bitcoint fogsz keresni és nagyobb eséllyel fog megtérülni a befektetésed.

Ha kiválasztod, melyik bányászati medencéhez csatlakozol, feltétlenül tedd fel a következő kérdéseket:

 • Milyen a jutalmazási rendszer? (Arányos / Részvényenkénti fizetés / Pontszám alapján stb)
 • Mekkora díjat számít fel a medence a bányászatért és a pénzeszközök kifizetéséért?
 • Milyen gyakran kapok jutalmat?
 • Mennyire egyszerű a pénzeszközök felvétele?
 • Milyen a medence statisztikája?
 • Mennyire biztonságos a medence?

A bányászati medencék teljes összehasonlítását megtalálod a Bitcoin wikiben.

5. lépés – Válassz bányászati szoftvert

A bányászati hardver vezérléséhez és felügyeletéhez dedikált szoftver szükséges. Attól függően, hogy milyen bányászati felszereléssel rendelkezel, meg kell találnod a hozzá megfelelő szoftvert.

Sok bányászati medencének saját szoftvere van, de néhánynak nincs. Abban az esetben, ha nem vagy biztos abban, hogy melyik bányászati szoftverre van szükséged, itt találsz egy listát a Bitcoin bányászati szoftverekről.

6. lépés – Indítsd el a bányászatot!

Csatlakoztasd a bányász géped egy konnektorhoz és kapcsold be. Csatlakoztasd a számítógéphez is (általában USB-n keresztül), és indítsd el a bányászati szoftvert.

Ezek után, amit meg kell tenned, hogy meg adod a bányász medence címét, felhasználóneved és jelszavad.

Ha ez meg van, akkor kezdődhet is a bányászat.

7. A bányászat egyéb típusai

Felhőbányászat

A felhőbányászat azt jelenti, hogy nem vásárolsz fizikai bányászgépet, hanem számítási teljesítményt bérelsz egy bányavállalattól, és cserébe fizetést kapsz attól függően, hogy mekkora bányászati erővel rendelkezel a befektetett összegért.

Elsőre ez nagyon jó ötletnek tűnhet, mivel nem kell a drága berendezések megvásárlásával, tárolásával, hűtésével és felügyeletével foglalkoznod. Ha azonban egy kicsit matekozunk, akkor rögtön látszik, hogy ezek a felhőbányászati helyek egyike sem jövedelmező.

Azok, amelyek jövedelmezőnek tűnnek, általában olyan csalások, amelyeknek még bányászati felszerelésük sincs; ők csak egyszerű Ponzi rendszerek, amelyek végül elfutnak a pénzeddel. Általános szabályként azt javaslom, hogy el kell kerülni a felhőbányászatot. Ha továbbra is ezt az utat kívánod folytatni, mindenképpen végezd el a megfelelő számításokat, mielőtt bármilyen pénzt rá szánnál.

Bányászat mobiltelefonnal

Egyes mobilalkalmazások azt állítják, hogy a telefonoddal képesek Bitcoint bányászni. Igaz ez elméletileg lehetséges, Viszont az ASIC bányászokhoz képest nagyon alacsony a telefonok teljesítménye és biztos, hogy több az energia fogyasztás mint a megtermelt jövedelem.

Bitcoin bányászata mobil telefonnal

Fontos tudni, hogy a bányászat bármely számítógéppel lehetséges, viszont egyszerűen nem éri meg a rá pazarolt áramot, mert minél lassabb a számítógép, annál kisebb az esély arra, hogy valóban valamiféle jutalmat kaphatsz.

A bányászatot elméletileg egy 55 éves számítógépen bemutatta valamikor az IBM – és az eredmény természetesen az volt, hogy nem éri meg.

Webbányászat

Valahol 2017 környékén vezették be a webbányászatot vagy másnéven a „cryptojacking” fogalmát . Egyszerűen fogalmazva, a webbányászat lehetővé teszi a weboldalak tulajdonosainak, hogy “eltérítsék” a látogatók CPU-energiáját, és felhasználják őket a Bitcoin bányászatához.

Ez azt jelenti, hogy a weboldal tulajdonosa több ezer „ártatlan” CPU-t használhat fel nyereség megszerzése érdekében. Mivel azonban a Bitcoin bányászata CPU-val nem igazán jövedelmező, a legtöbb webhely, inkább a Monero-t bányászta.

A webbányászat fogalma nagyon ellentmondásos. A webhely látogatói szempontból beleegyezés nélkül használja a számítógépet a kriptovaluták bányászatához. Extrém esetekben ez akár a CPU-t is károsíthatja a túlmelegedés miatt.

A webhelytulajdonos szempontjából a webbányászat a weboldalak bevételszerzésének új módjává vált anélkül, hogy idegesítő hirdetéseket kellene elhelyezni. Ezenkívül a webhely tulajdonosa szabályozhatja, hogy a látogató CPU-ját mekkora mértékben szeretné használni a bányászathoz.

8. Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül 1 Bitcoin megszerzése?

Ez sok tényezőtől függ, érdemes egy kalkulátor használni.

Mennyi Bitcoint tudsz kibányászni egy nap alatt?

A kalkulátor eredménye alapján ez is kiszámítható, jobb esetben a kalkulátor ezt is mutatja.

Legális a Bitcoin bányászata?

Ez mindig annak az országnak a törvényeitől függ, amelyben tartózkodsz.

9. Következtetés – Megéri bányászni a Bitcoint?

Most, hogy a cikk végére értél, képesnek kell lenned saját magadnak választ adni erre a kérdésre. Például a Bitcoin árától függően jövedelmezőbb lehet Bitcoint vásárolni ahelyett, hogy bányásznád őket.

Ne feledd, hogy lehetnek jobb alternatívák mint a Bitcoin bányászata, hogy magasabb profitot sikerüljön elérned. Egy másik lehetőség az, ha azokat a kriptovalutákat bányászod, amelyeket még mindig GPU-val lehet kibányászni, például Ethereum , Monero vagy Zcash .