Üdvözöllek a Kripto csodálatos világában

Az akadémia küldetése

Az akadémia küldetése, hogy felvilágosítsuk az embereket a kriptovalutákról és a blokklánc technológia lehetőségeiről. Ez az útmutató bemutatja a kulcsfontosságú fogalmakat, amelyekre szükség van a blokklánc technológia világában. Az Akadémia számos cikket fog tartalmazni, amelyek a közgazdaságtantól a számítógépes biztonságig mindenre kiterjednek.


Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluta olyan, mint a készpénz csak digitális formában. Küldhetsz vele pénzt a barátaidnak, vásárolhatsz ruhát, rendelhetsz pizzát vagy akár vehetsz repülőjegyet és foglalhatsz szállodai szobát a nyaraláshoz. A világon bárhova, bármikor és bárkinek elküldheted.

Olyan mint a PayPal vagy hasonlít a banki átutalásra? Nos nem igazán. Sokkal érdekesebb!

A hagyományos online fizetési rendszerek szervezetek tulajdonában vannak. Ha náluk tárolod a pénzed akkor rájuk vagy utalva minden alkalommal, amikor használni szeretnéd.

A kriptovaluták használatakor nincs szükség közvetítőre. Ingyenes szoftverek segítségével saját magad mindent meg tudsz oldani. Csak letöltöd a szoftvert a telefonodra vagy a laptopodra és már kezdheted is az utalást. Sok esetben még regisztrációra sincs szükség.

Az általad használt eszköz a szoftver segítségével csatlakozik a hálózathoz és közvetlenül kommunikál a másik fél alkalmazásával.


Miért nevezik kriptovalutának?

A kriptovaluta elnevezés a kriptográfia és a valuta szóból ered. A kriptogáfia segítségével teszik biztonságossá a kriptovaluták használatát.

A technikai rész megértésére nincs szükséged, egyszerű alkalmazásokat használva minden feladatot könnyen el tudsz végezni.

Tehát efelett a varázslatos internetes pénz felett senki más nem gyakorol semmiféle hatalmat csak az a személy aki birtokolja. A rendszer biztonsága érdekében pedig titkosítást használnak.

De már van bankszámlád – miért akarnád azt lecserélni?


Tények

Szabadon használható

Szabadon használható

Senki nem korlátozhat a kriptovaluták használatában. A központosított fizetési szolgáltatások viszont befagyaszthatják a számlákat, vagy megakadályozhatják a tranzakciók lebonyolítását.

Cenzúra mentes

Cenzúra mentes

A decentralizált hálózatnak köszönhetően teljes mértékben ellenáll a hackerek a hatóságok vagy bármely más típusú fenyegetésnek.

Olcsó és gyors fizetési mód

Olcsó és gyors fizetési mód

Amennyiben tranzakciót akarsz végrehajtani, evvel a megoldással pillanatok alatt és sokkal olcsóbban tudod azt megtenni, mint a hagyományos fizetési rendszerekkel.

Mi a helyzet a Bitcoinnal, amiről állandóan oly sokan beszélnek? Ez az első és a mai napig a legnépszerűbb kriptovaluta.


Ki alkotta meg a Bitcoint?

Meglepő, de senki nem tudja, hogy ki az alkotója a Bitcoinnak. A világ csak az álnevét ismeri – Satoshi Nakamoto. Még az sem biztos, hogy Satoshi Nakamoto egy ember vagy egy csoport neve. Vannak olyan elméletek, mint például időutazó vagy hogy egy titkos kormánycsapat.

2008-ban Satoshi Nakamoto nyilvánosságra hozott egy 9 oldalas dokumentumot, amelyben részletesen kifejti a Bitcoin működését. Néhány hónappal később 2009 elején a szoftver is elérhetővé vált.

A Bitcoin sok más kriptovaluta alapjául is szolgál, viszont számos olyan is van amely alapvetően különbözik a nagy öregtől.

Oké, de mi a különbség a kriptovaluták között?

Egy lista összeállítása a különböző kriptovalutákról hetekbe telne. Vannak, amelyek biztonságosabbak, gyorsabbak, privátabbak és egyesek jobban programozhatóak.

A kriptovaluták világában van egy mondás, ami általánosságban igaz: Végezd el saját magad a kutatást.

Ez nem bunkóság, hanem annyit jelent, hogy légy körül tekintő, végezz alapos kutatásokat és több forrást használj mielőtt meghozol egy döntést.

A következő részben a blokkláncról fogunk beszélni, ez az a technológia, amely a kriptovaluták alapjául szolgál.


Mi az a blokklánc?

Mi az a blokklánc

A blokklánc egy elosztott adatbázis, amely a hamisítást és a változtatást teljesen kizáró módon egy állandóan növekvő adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi.

Eleinte a blokkok kizárólag adatokat tároltak, majd képesekké váltak futtatható kódokat is tárolni, mint például az Ethereum.

A blokkok tartalmazzák a tranzakciós listát és az általuk tárolt programok elvégzett műveleteinek eredményeit. Ezen túl metaadatokat is tartalmaznak, amelyek az előző blokkhoz és időponthoz kapcsolják.

A Bitcoin legmeghatározóbb technológiai újítása az a blokklánc, amely nyilvános főkönyvként működik és tartalmazza a valaha volt összes Bitcoin tranzakciót.

A Bitcoin peer-to-peer (p2p) protokoll, aminek a hálózatához mindenki csatlakozhat, indíthat rajta tranzakciót és hitelesítheti blokkok létrehozásával. Ezért nevezik engedély nélküli protokollnak.

Az eredeti koncepciót felhasználták számos kriptovalutához és elosztott adatbázishoz is.

Ami minden esetben megtalálható a Bitcoin elosztott főkönyvének blokkjaiban.

  • A kriptográfiával titkosított hash-e az előző blokknak.
  • Egy időbélyeg (timestamp).
  • Tranzakciós adatok

A blokklánc alapú adattárolásnak a legfontosabb funkciója az adatok megmásíthatatlanságának biztosítása. Ezért működik peer-to-peer (p2p) alapon számos felhasználó által működtetve és ellenőrizve.

A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik implementációja. Számos információtechnológiai újítást hozott ez az innováció és a jövőben sok új felhasználási területe lehet.

A blokklánc tényleg megváltoztathatatlan?

Ha megváltoztatunk egy blokkot az megváltoztatja az ujjlenyomatot és mivel az ujjlenyomat szerepel a következő blokkban a következő blokk is megváltozik.

Ha így cselekszünk azzal dominó effektust indítunk be és azt mindenki észre fogja venni.

Tehát nem.

A blokkokat mindenki szabadon letöltheti a hálózaton lévő többi embertől. Tehát, bármikor másolatot tudsz készíteni a teljes blokkláncról a számítógépedre.

Mindezt már tudtad és csak azt szeretnéd megtanulni, hogyan fektess be vagy kereskedj? Akkor olvasd tovább a cikket.


Kereskedés

Kereskedés akadémia

Biztos hallottad már, hogy a kriptovalutákat és a blokklánc technológiát számos területen használják. A spekuláció az egyik legnépszerűbb ezek közül.

A kereskedés a rövid távú megközelítését jelenti a spekulációnak. A kereskedők folyton ki és be szállnak a pozíciókba.

De, honnan tudhatjuk, hogy mikor szálljunk ki vagy be?

Az egyik leggyakoribb módja a kriptovalutákkal való kereskedésnek a technikai elemzésen alapul. A technikai elemzők a grafikonokat az árak történelmi alakulását és egyéb technikai adatokat vizsgálnak. Ezen adatok alapján próbálják megjósolni a jövendőbeli árakat.

Lehet, hogy egyszerűen hangzik, de sok tanulás szükséges, hogy profi módon megtanuld.


Befektetés

Befektetés akadémia

A befektetők hosszú távon gondolkoznak és nem az azonnali megtérülést tartják szem előtt. Más szemszögből is elemzik az eszközöket.

Például mennyi profitot termel, milyen szakemberekből áll a csapat vagy mekkora a növekedési potenciál a vállalatban és még lehet számos más tényező is.

Sok befektető ezt a stratégiát követi, amit a kriptovilágban Hodl-nek hívnak. Ők hisznek az adott eszköz hosszú távú sikerében és sokáig nem is szándékoznak azt eladni.

De a lényeg, hogy neked kell döntened, hogy melyik a színpatikus számodra és ha megvan akár kezdheted is a kereskedést vagy a befektetést.

Akár 15$ elég a kezdéshez.


Passzív jövedelem

Passzív jövedelem akadémia

Idáig a befektetésről és a kereskedésről volt szó. Ezek a módszerek sokszor időigényesek és nem mindenki számára szimpatikusak.

Van viszont más lehetőség is arra, hogy pénzt keress.

Remek hír viszont, hogy a kriptovaluták világa rengeteg lehetőséget kínál a passzív jövedelem szerzésére.

A kriptovalutáidat fel tudod használni több módon is, hogy passzív jövedelemhez juss.

Miért nem csinálja ezt mindenki? Valószínűleg nem tudják.

Az egyik ilyen lehetőség a kölcsönadás mások számára biztonságos felületen, amivel kamatot kereshetsz. A másik lehetőség pedig a stakelés.

Spoiler Alert: Nem tartalmaz húst.

Mi az a stakelés (staking)?

A stakelés azt jelenti, hogy jutalmat kapsz az érmék zárolásáért. Tehát, ha egy olyan érmébe fektetsz be, amely támogatja a stakelést, idővel jutalmakat szerezhetsz.

Ha nem találsz módot arra, hogy alvás közben pénzt keress, akkor a halálodig dolgozni fogsz.

Warren Buffett

Adatvédelem és biztonság

Adatvédelem és biztonság

Mi egy kriptovalutákkal foglalkozó weboldal vagyunk és ezáltal adatvédelmi és biztonsági témák is érintenek minket.

A digitális korszak komoly újításokat hozott magával. Ha nyitva hagyod a hűtőd ajtaját akkor az SMS-t tud küldeni sőt már a házad is lehet okos ház.

Sajnos a hackerek is folyamatosan tartják a lépést az újításokkal és számtalan érzékeny adatot ellopnak el, kihasználva a biztonsági réseket.

Ha szeretnéd megelőzni, hogy ellopják az adataidat vagy hogy nyomon kövessék a böngészéseidet érdemes alaposan utána járni és megelőzni a lehetséges problémákat.

Ezekben is megpróbálunk a lehető legtöbb segítséget nyújtani az oldalon megosztott információk által.


remélhetőleg segítségedre lesz az akadémia

Remélem az Akadémiánk által jobban megérted a kriptovaluták csodálatos világát, hogy könnyen és biztonságosan el tudj benne igazodni.